Sarota PRF-Secure

Wizyta studyjna w Centrum Cyberbezpieczeństwa F-Secure w Poznaniu

4 lipca 2018 r. odbyła się wizyta studyjna w poznańskiej siedzibie jednostki F-Secure, która zajmuje się wykrywaniem i zwalczaniem cyberzagrożeń. W całodniowym wyjeździe z Warszawy wzięli udział dziennikarze reprezentujący Polską Agencję Prasową, Rzeczpospolitą, Gazetą Wielkopolską, Gazetę Bankową, magazyn Manager, Technostrefę oraz specjalistyczny portal AVLab.pl.

Poznański oddział F-Secure to zespół ekspertów ds. cyberbezpieczeństwa, którzy opracowują zaawansowane narzędzia do wykrywania i przeciwdziałania atakom cyberprzestępców.  Grupa zajmuje się nie tylko doradztwem, ale także przeprowadzaniem kontrolowanych ataków testowych (tzw. pentestów) na firmy lub instytucje w celu wzmocnienia ich zabezpieczeń. Na czele Centrum stoi Leszek Tasiemski, który  jest jednocześnie wiceprezesem globalnego działu badań i rozwoju w F-Secure.

Podczas spotkania z dziennikarzami przedstawione zostały dane obrazujące intensywność cyberataków na Polskę oraz kierunki, z których są dokonywane. Szef Centrum Cyberbezpieczeństwa opowiedział także o wykorzystywaniu sztucznej inteligencji w zwalczaniu cyberzagrożeń.

Dziennikarze zapoznali się również z narzędziami analitycznymi oraz działaniem sieci honeypotów (serwerów, które udają łatwy cel, aby przyciągać ataki i monitorować ich przebieg). Jarosław Kamiński, główny konsultant ds. bezpieczeństwa przedstawił dziennikarzom szczegóły pracy „etycznych hakerów” i podał przykłady prób uzyskania zdalnego lub fizycznego dostępu do firm w celu wykazania luk w ich zabezpieczeniach.

Goście mieli również okazję zobaczyć Rapid Detection Center – miejsce, w którym specjaliści F-Secure pełnią całodobowy dyżur, analizując potencjalne zagrożenia i reagując na nie gdy wystąpi incydent. Na koniec spotkania w Centrum Cyberbezpieczeństwa eksperci odpowiedzieli na dodatkowe pytania dziennikarzy.

Wizyta odbiła się szerokim echem w mediach ogólnopolskich oraz lokalnych: zaledwie kilka dni po wydarzeniu prezentowane dane dotyczące cyberataków pojawiły się m.in. w TVP Info,  51 stacjach radiowych (w tym w trzech pasmach Polskiego Radia, Radiu ZET, TOK FM i Rock Radiu), a także na portalach takich jak Onet.pl czy Forbes.pl.

Informacja o F-Secure

Od trzech dekad F-Secure wprowadza innowacje w dziedzinie cyberbezpieczeństwa, chroniąc dziesiątki tysięcy firm i miliony użytkowników. Wykorzystując ogromne doświadczenie, F-Secure chroni przedsiębiorstwa i konsumentów przed wszelkimi zagrożeniami – od zaawansowanych cyberataków i naruszeń bezpieczeństwa danych po powszechne ataki ransomware. F-Secure łączy potęgę systemów uczących się i wiedzę ekspertów pracujących w znanych na świecie laboratoriach bezpieczeństwa, tworząc spójne podejście określane jako Live Security. Eksperci ds. zabezpieczeń z F-Secure uczestniczyli w większej liczbie dochodzeń związanych z cyberprzestępczością niż pracownicy jakiejkolwiek innej firmy na rynku, a jej rozwiązania są sprzedawane na całym świecie przez ponad 200 operatorów i tysiące resellerów.

Założona w 1988 roku firma F-Secure jest notowana na giełdzie NASDAQ OMX Helsinki Ltd.