Archiwum

Seria ULTIMATE staje się jeszcze lepsza!

Firma SAPPHIRE wprowadza chłodzoną pasywnie kartę HD 3870

Kraków, Polska, 25 kwietnia 2008 – Firma SAPPHIRE Technology, wiodący dostawca alternatywnych rozwiązań chłodzących do kart graficznych, wprowadziła nową kartę z najwyższej półki do serii ULTIMATE Edition — HD 3870 – pretendenta do tytułu najszybszej, chłodzonej pasywnie, karty graficznej na świecie.

Karta SAPPHIRE HD 3870 ULTIMATE Edition ma 512 MB pamięci GDDR4, taktowanej z częstotliwością 1125 MHz (efektywnie 2,25 GHz), z zegarem rdzenia o częstotliwości 775 MHz, zapewniając równie wysoką wydajność graficzną jak standardowy model — ale z wykorzystaniem nowego cichego chłodzenia bez wentylatora.

Karta SAPPHIRE HD 3870 obsługuje technologię ATI Avivo™ HD, dzięki czemu zapewnia lepszą jakość wyświetlania wideo oraz posiada wbudowany dekoder UVD (uniwersalny dekoder wideo), umożliwiający sprzętowo przyspieszone odtwarzanie formatu Blu-ray™ oraz HD DVD zarówno w przypadku kodeków VC-1 jak i H.264, co zmniejsza obciążenie procesora do minimum. Adapter HDMI zapewnia realistyczne odtwarzanie audio i wideo wysokiej rozdzielczości HD na pojedynczym kablu zapewniającym bezpośrednie połączenie z wyświetlaczem przystosowanym do technologii HDMI, przez co karta SAPPHIRE HD 3870 ULTIMATE stanowi idealne rozwiązanie dla graczy i entuzjastów filmów.

Podobnie jak inne modele w tej serii karta SAPPHIRE HD 3870 ULTIMATE Edition została wyposażona w nową technologię CrossFireX™, umożliwiającą dla zwiększenia wydajności utworzenie połączenia dwóch, trzech lub nawet czterech kart graficznych na płycie głównej zgodnej z CrossFireX™. Każda karta posiada złącza dual-link DVI, co umożliwia jednoczesne korzystanie nawet z ośmiu monitorów lub w przypadku obsługi technologii CrossFire – z czterech procesorów graficznych dla zapewnienia znacznie lepszego rozwiązania renderującego.

Wszystkie karty z serii SAPPHIRE HD 3000 łączą zunifikowaną architekturę cieniowania z obsługą funkcji Shader Model 4.1 oraz biblioteki DirectX 10.1 połączonych poprzez najnowszy interfejs PCI-Express drugiej generacji. Architektura obejmuje 320 procesorów strumieniowych oraz 512-bitowy, wewnętrzny kontroler magistrali pierścieniowej pamięci stosowany we wszystkich obecnych modelach wysokiej klasy, wraz z wieloma jednostkami renderującymi oraz programowalną jednostką tesselacji, co zapewnia wyjątkową wydajność.

Produkowany w nowej technologii 55 nm procesor graficzny serii HD 3800 zapewnia tę samą wydajność przy mniejszym zużyciu energii i niższych kosztach niż w poprzednich generacjach. Nowa funkcja o nazwie ATI PowerPlay aktywnie zmniejsza zużycie energii w zależności od obciążenia systemu.

Karty graficzne SAPPHIRE serii HD 3000 są przystosowane do obsługi systemu Microsoft Windows Vista™ Premium oraz obsługiwane przez pakiet oprogramowania ATI Catalyst®, umożliwiając stały dostęp do aktualizacji oprogramowania — zwiększanie wydajności, stabilności oraz nowych funkcji. Obsługa biblioteki DirectX 10.1 zapewnia programistom dostęp do ulepszonych technik programowania i nowych efektów oświetlenia.

Specyfikacja techniczna:

Model   Sapphire HD 3870 ULITMATE Edition
 Procesor graficzny  ATI Radeon™ HD 3870
 Zegar procesora graficznego (MHz)  775 MHz
 Zegar pamięci (MHz)  1125 MHz (2250 MHz efektywnie)
 Pamięć  512 MB GDDR4, 256-bit
 System chłodzenia  Pasywne chłodzenie oparte o rurki heatpipe
 Magistrala  PCI Express x16, wersja 2.0
 Wyjścia  2 wyjścia Dual-link DVI kompatybilne z HDCP + wyjście HDMI z możliwością przesyłania dźwięku
 Dodatki – Adapter HDMI+Audio
– Instrukcja instalacji
– Płyta CD ze sterownikami

Gwarancja i cena:

Sapphire HD 3870 ULTIMATE Edition jest już dostępna w kanałach sprzedaży w cenie 565 złotych. Karty objęte są dwuletnią gwarancją producenta.

Więcej informacji:

Kontakt prasowy :
Polska,
Piotr Sarota
konsultant public relations

SAROTA PR
Tel.: +48 12 684 12 68
Email: piotr(at)sarota.pl

O firmie SAPPHIRE
SAPPHIRE jest pionierem w nowej erze gier i cyfrowej rozrywki. Oferuje przełomowe rozwiązania w środowisku, które podlega ciągłym zmianom i szybkiej ewolucji. Od ponad dziesięciu lat SAPPHIRE jest zaangażowany w dostarczanie produktów wyposażonych w największą możliwą ilość funkcji i doskonale opracowanych pod względem technicznym. Ze względu na trwałe dążenie SAPPHIRE do uzyskiwania doskonałości każdego z produktów, wszystkie fabryki pracują w oparciu o certyfikaty ISO9001 i ISO14001.
SAPPHIRE od samego początku jest kluczowym dostawcą kart graficznych AMD (dawniej ATI), projektując, wytwarzając oraz sprzedając ich pełną gamę. SAPPHIRE umacnia również swoją pozycję jako dostawca płyt głównych dla Klientów wymagających od zakupionych produktów najwyższej wydajności i stabilności.
Wszystkie produkty SAPPHIRE produkowane są w 100% zgodnie z wymaganiami produkcyjnymi AMD. Nasza miesięczna produkcja kart graficznych sięga poziomu 1,8 mln sztuk, tym samym nasze fabryki są największym producentem kart AMD.
SAPPHIRE gwarantuje swoim Klientom produkty o nieskazitelnej jakości oraz wydajności, zapewniając pełną satysfakcję i radość z użytkowania.