SAPPHIRE Technology

SAPPHIRE Tri-X Radeon R9 FURY – innowacje graficzne z autorskim chłodzeniem

Specjalnie zaprojektowany system Tri-X zapewnia bardzo wysoką kulturę pracy i bezkompromisową wydajność

SAPPHIRE R9 FURY

Kraków, Polska, 14 lipca 2015 – Firma SAPPHIRE Technology zaprezentowała nową kartę graficzną z układem Fiji Pro. SAPPHIRE Tri-X Radeon R9 FURY to produkt dla najbardziej wymagających, oferujący bardzo dobrą wydajność w najwyższych rozdzielczościach Ultra HD przy jednoczesnym zachowaniu bardzo wysokiej kultury pracy. Nowa karta oparta jest na najświeższej odsłonie architektury Graphics Core Next oraz innowacyjnej pamięci High Bandwidth Memory (HBM) o ogromnej przepustowości. To połączenie ukryte pod nowym zaawansowanym systemem chłodzenia Tri-X, zaprojektowanym specjalnie na potrzeby tego modelu, zapewnia karcie bardzo dużą moc obliczeniową, a zarazem niskie temperatury pracy i ciche działanie.

Chłodzenie Tri-X w najlepszym wydaniu

Za odprowadzanie energii cieplnej z całego układu odpowiedzialny jest system chłodzenia Tri-X. W SAPPHIRE Tri-X Radeon R9 FURY zainstalowano jego najwydajniejszą dotąd wersję. System wielu rurek cieplnych o średnicy 6, 8 i 10 milimetrów przekazuje ciepło zarówno z rdzenia graficznego, jak i otaczających go komponentów do radiatora z bardzo gęstym ułożeniem żeberek. Mocny strumień powietrza generują trzy niezwykle ciche 90-milimetrowe wentylatory z podwójnymi łożyskami kulkowymi zwiększającymi ich niezawodność. Tylna aluminiowa płytka usztywnia całą konstrukcję, zapewniając solidne mocowanie dla PCB jak i całego układu chłodzącego. Radiator wystaje poza laminat, dzięki czemu przepływ powietrza w tylnej części karty jest dodatkowo zwiększony.

W kartach graficznych FURY znajduje się wiele sensorów termicznych, na podstawie których układ reguluje pracę wentylatorów tak, by uzyskać jak najniższe obroty przy zadanej temperaturze. Dodatkowo, wprowadzony w najnowszych kartach firmy SAPPHIRE system IFC-II (Intelligent Fan Control II) pozwala na całkowite wyłączenie wiatraków gdy procesor graficzny nie jest mocno obciążony, np. kiedy użytkownik ogląda film lub przegląda Internet.

Na laminacie karty znalazł się szereg diod LED. Pierwsza z nich sygnalizuje status trybu AMD ZeroPower, podczas gdy pozostałe obrazują w czasie rzeczywistym aktywność GPU na podstawie poboru energii. Kolory diod można skonfigurować.

Innowacyjna architektura

Kartę SAPPHIRE Tri-X Radeon R9 FURY oparto na nowym procesorze graficznym Fiji Pro. Kluczową częścią nowego akceleratora jest zastosowanie pamięci HBM (High Bandwidth Memory), która znajduje się teraz w bezpośrednim otoczeniu procesora graficznego. Ponadto, kolejne warstwy kości pamięci HBM mogą być ustawiane pionowo jedna na drugiej. Wszystko to oszczędza miejsce na PCB, zmniejsza zapotrzebowanie energetyczne i przyspiesza komunikację między GPU a pamięcią.

W nowej karcie firmy SAPPHIRE z rdzeniem Fiji Pro znalazły się 3584 procesory strumieniowe taktowane z częstotliwością 1000 MHz (1040 MHz w wersji OC), a także 4 GB pamięci HBM na szynie o szerokości 4096 bitów umożliwiającej wymianę danych z GPU z prędkością do nawet 512 GB/s.

Nowa karta SAPPHIRE Tri-X Radeon R9 FURY obsługuje wszystkie najnowsze technologie, takie jak:

• Microsoft DirectX 12
  • AMD FreeSync
  • AMD TrueAudio
  • AMD LiquidVR
  • AMD VSR scaling
  • AMD Frame Rate Target Control

Kartę wyposażono w trzy złącza DisplayPort oraz jedno HDMI 1.4a. Urządzenie posiada także podwójny BIOS – między systemami można przełączać się za pomocą przełącznika na laminacie. Ustawienie go z jednej strony ogranicza maksymalny pobór mocy do 300 W, natomiast przesunięcie przełącznika w drugą zwiększa ten limit do 350 W.

Karta SAPPHIRE Tri-X Radeon R9 FURY trafi do sprzedaży 14 lipca 2015.

Specyfikacja:

Model SAPPHIRE Tri-X Radeon R9 FURY
Procesor graficzny Fiji Pro
Proces technologiczny 28 nm
Pamięć 4 GB HBM 4096-bit
Procesory strumieniowe 3584
Jednostki teksturujące 224
Jednostki ROP 64
Zegar procesora graficznego 1000 MHz (1040 MHz w wersji OC)
Zegar pamięci 500 MHz
System chłodzenia potrójny wentylator Tri-X
Wyjścia HDMI 1.4a, 3 x DisplayPort
Interfejs PCI-Express 3.0

Gwarancja, dostępność i ceny:

Sugerowane ceny detaliczne nowych kart wynoszą:

• SAPPHIRE Tri-X Radeon R9 FURY OC2579 PLN brutto,
  • SAPPHIRE Tri-X Radeon R9 FURY2499 PLN brutto.

Karty trafią do sprzedaży 14 lipca 2015 roku.

Produkty objęte są dwuletnią gwarancją producenta.