Archiwum

SAPPHIRE przedstawia wersję ATOMIC karty graficznej HD 3870 X2

Większa wydajność i możliwości podkręcania dzięki chłodzeniu wodą

Kraków, Polska, 16 maja 2008 – Firma SAPPHIRE Technology – wiodący producent kart graficznych – przedstawiła limitowaną edycję ATOMIC swojej dwurdzeniowej karty graficznej HD 3870 X2. Od wersji referencyjnej odróżnia ją autorski system chłodzenia cieczą oraz jeszcze wyższa wydajność.
SAPPHIRE HD 3870 X2 ATOMIC Edition łączy dwa kompletne akceleratory grafiki na jednej karcie PCI Express. Każdy GPU jest wyposażony w 512MB pamięci GDDR3, co w sumie daje 1 GB wbudowanej pamięci. Gry i aplikacje 3D używają jednocześnie obu procesorów graficznych połączonych w trybie CrossFire.

Nowe, wodne chłodzenie dostępne w wersji ATOMIC, pozwoliło na znaczne podniesienie zegarów rdzeni graficznych w stosunku do referencyjnych (z 825 na 860 MHz), pozostawiając jeszcze sporo miejsca na indywidualne podkręcanie. Blok wodny i układ rozpraszający ciepło na HD 3870 X2 ATOMIC Edition są bardzo wąskie, dzięki czemu jest to jedyna karta graficzna w swojej klasie z jednoslotowym chłodzeniem. Rezerwuar wody, pompa wodna i radiator są umieszczone w dedykowanym module, który można łatwo umieścić w miejscu z tyłu obudowy komputera powyżej kart graficznych, przeznaczonym dla wiatraka 120 mm. Rurki z wodą mają obrotowe końcówki, przez co instalacja przebiega szybko i jest bardzo łatwa. System chłodzenia jest dostarczany po wypełnieniu wodą i w stanie gotowym do użycia.

Karta graficzna SAPPHIRE HD 3870 X2 jest wyposażona w najnowsze technologie obróbki obrazu, takie jak ATI Avivo™ HD z wbudowanym UVD (Unified Video decoder). Rozwiązanie to zapewnia sprzętową akcelerację dekodowania strumienia wideo z dysków Blu-ray™ i HD DVD zapisanych w formacie VC-1 i H.264, co znacząco zmniejsza obciążenie CPU. Oprócz tego SAPPHIRE HD 3870 X2 wspiera HDCP i jest kompatybilna ze wszystkimi najnowszymi monitorami i telewizorami HD. Jak każda karta graficzna z serii HD 3800, posiada obsługę HDMI z możliwością przesyłania dźwięku poprzez adapter podłączony do złącza DVI.

Specyfikacja:

Model   Sapphire HD 3870 X2 ATOMIC Edition
 Procesor graficzny  ATI Radeon™ HD 3870 X2
 Zegar procesora graficznego (MHz)  860 MHz
 Zegar pamięci (MHz)  931 MHz (1862 MHz efektywnie)
 Pamięć  2 x 512 MB GDDR3
 System chłodzenia  Jednoslotowe chłodzenie wodne z dołączoną pompą wodną i chłodnicą
 Magistrala  PCI Express x16, wersja 2.0
 Wyjścia  2 wyjścia Dual-link DVI kompatybilne z HDCP + wyjście HDMI z możliwością przesyłania dźwięku
 Dodatki

– Adapter HDMI+Audio
– Instrukcja instalacji
– Płyta CD ze sterownikami

– Pełna wersja gry Assassin's Creed w polskiej wersji językowej

Gwarancja i cena:

Sugerowana cena detaliczna karty graficznej SAPPHIRE HD 3870X2 ATOMIC wynosi 1799 zł brutto.
Karta jest objęta dwuletnią gwarancją producenta.

Więcej informacji:

Kontakt prasowy :

Piotr Sarota
konsultant public relations

SAROTA PR
Tel.: +48 12 684 12 68
Email: piotr(at)sarota.pl

O firmie SAPPHIRE

SAPPHIRE jest pionierem w nowej erze gier i cyfrowej rozrywki. Oferuje przełomowe rozwiązania w środowisku, które podlega ciągłym zmianom i szybkiej ewolucji. Od ponad dziesięciu lat SAPPHIRE jest zaangażowany w dostarczanie produktów wyposażonych w największą możliwą ilość funkcji i doskonale opracowanych pod względem technicznym. Ze względu na trwałe dążenie SAPPHIRE do uzyskiwania doskonałości każdego z produktów, wszystkie fabryki pracują w oparciu o certyfikaty ISO9001 i ISO14001.

SAPPHIRE od samego początku jest kluczowym dostawcą kart graficznych AMD (dawniej ATI), projektując, wytwarzając oraz sprzedając ich pełną gamę. SAPPHIRE umacnia również swoją pozycję jako dostawca płyt głównych dla Klientów wymagających od zakupionych produktów najwyższej wydajności i stabilności.

Wszystkie produkty SAPPHIRE produkowane są w 100% zgodnie z wymaganiami produkcyjnymi AMD. Nasza miesięczna produkcja kart graficznych sięga poziomu 1,8 mln sztuk, tym samym nasze fabryki są największym producentem kart AMD.
SAPPHIRE gwarantuje swoim Klientom produkty o nieskazitelnej jakości oraz wydajności, zapewniając pełną satysfakcję i radość z użytkowania.