F-Secure

Rozwiązanie F-Secure Security Cloud API dostępne na platformie Amazon Web Services – bezpieczna wymiana linków w chmurze

F-Secure, dostawca rozwiązań z zakresu cyberbezpieczeństwa, wprowadza nowy interfejs programowania aplikacji (API) działający na platformie Amazon API Gateway i dostępny w Amazon Web Services (AWS). F-Secure Security Cloud umożliwia sprawdzanie adresów URL pod kątem szkodliwych treści, podnosząc poziom bezpieczeństwa usług dostępnych w chmurze.

F-Secure Security Cloud API umożliwia klientom AWS korzystanie z dedykowanych komponentów zapewniających bezpieczne udostępnianie hiperłączy. Interfejs może być integrowany przez przedsiębiorstwa z ich własnym oprogramowaniu lub w ofercie komercyjnej udostępnianej na platformie AWS, dostarczając bezpośrednie połączenie z inteligentnymi mechanizmami wykrywania zagrożeń udostępnianymi przez F-Secure.

„Jesteśmy bardzo zadowoleni, że możemy zaoferować funkcje bezpieczeństwa obsługiwane natywnie w chmurze” — mówi Mikko Peltola, wiceprezes ds. rozwoju biznesu w F-Secure. „Dzięki dostępności naszego rozwiązania w AWS Marketplace usługodawcy i firmy mogą z łatwością je zaimplementować i zadbać o bezpieczne udostępnianie treści przy użyciu linków.”

„F-Secure Security Cloud API for AWS stanowi dodatkowy środek bezpieczeństwa dla każdej usługi, w których treści są generowane przez użytkowników”— mówi Dave McCann, wiceprezes działu AWS Marketplace i usług katalogowych w Amazon Web Services Inc. „Klienci AWS chcą nabywać interfejsy programowania, które będą mogli włączać do swoich obecnych rozwiązań. Dzięki udostępnieniu Security Cloud w AWS użytkownicy mogą z łatwością uzyskać dostęp do rozwiązania, płacić stosownie do skali jego wykorzystania i rozliczać się bezpośrednio z AWS” — podsumowuje McCann.

F-Secure Security Cloud API for AWS jest skonstruowany tak, aby uzupełniać i podnosić bezpieczeństwo usług chmurowych firm trzecich. Interfejs bazuje na systemie analizy zagrożeń cyfrowych F-Secure Security Cloud z ciągle rozbudowywaną bazą sygnatur i wykorzystuje tę samą technologię, która jest używana w produktach F-Secure dla rozwiązań desktopowych oraz serwerowych.

Interfejs API sprawdza czy łącza są bezpieczne, a przy tym nie wpływa na wydajność samej usługi. Złośliwe linki mogą być blokowane i poddawane kwarantannie, następnie rejestrowane w dzienniku
i odpowiednio oznaczane w celu umożliwienia administratorom dalszej analizy i podjęcia stosownych działań. Adresy URL są również kategoryzowane ze względu na treści z odpowiednim oznakowaniem tych, które budzą zastrzeżenia (np. obraźliwe, tylko dla dorosłych itd.). Takie podejście uniemożliwia wykorzystywanie usług w chmurze do rozpowszechniania szkodliwego oprogramowania i daje administratorom lepszą kontrolę nad wymianą treści.

Więcej informacji:
F-Secure Security Cloud API jest dostępny w AWS Marketplace pod adresem  https://aws.amazon.com/marketplace/pp/B01N3NNLIW.