AOCPhilips

PHILIPS i AOC z najlepszym wynikiem na wymagającym rynku monitorów

PHILIPS i AOC z najlepszym wynikiem na wymagającym rynku monitorów

Kraków, Polska, 19 marca 2015 – Pomimo trudnej sytuacji polityczno-gospodarczej rynków Europy Wschodniej firmy AOC i MMD (licencjonowany dostawca monitorów marki PHILIPS) zanotowały wzrost sprzedaży w roku 2014 i umocniły pozycję lidera wśród dostawców monitorów. AOC i MMD to spółki zależne największego na świecie producenta ekranów LCD firmy TPV.

Rynek monitorów w Polsce powiększył się aż o 10 procent w roku 2014,wyprzedzając tym samym skalę wzrostu w państwach sąsiadujących. Według analizy przeprowadzonej przez Context, firmy PHILIPS i AOC odnotowały aż 17-procentowy wzrost, utrzymując pozycję największego dostawcy monitorów w kraju. Szczególny wpływ na ten sukces miał 30-procentowy wzrost sprzedaży monitorów marki PHILIPS.

„Nasza zorientowana na Klienta strategia skutkuje zrównoważonym rozwojem” – mówi Paweł Ruman, Country Sales Manager AOC i MMD. „Pomimo licznych wyzwań na rynku, nastawienie na innowacje okazało się przekonujące także w 2014 roku” – dodaje Ruman.

Philips i AOC pozostają liderem także w skali wschodnioeuropejskiej – w roku 2014 obie marki mogły poszczycić się 20-procentowym udziałem w rynku (przy czym PHILIPS wzrósł o ponad 7%, a AOC o prawie 4%).