Archiwum

Nowa płyta główna z serii Quantum Force ustanawia rekord w 3DMarku 06

Nadchodząca płyta z serii Quantum Force ustanawia nowy rekord 3DMark 06 dla kart Radeon™ HD3870. Płyta pozwala podkręcić CPU do 6 GHz oraz posiada 8-fazowy, cyfrowy układ zasilania procesora

Polska, Kraków, 20 grudnia 2007 – podczas wczesnych testów płyty z serii Quantum Force, której premiera rynkowa planowana jest na początek 2008 roku, został złamany rekord 3DMark06 przy użyciu 2 kart Radeon™ HD3870 oraz procesora Core 2 Extreme QX9650 przetaktowanego stabilnie do 5,6 GHz.

Wynik na poziomie 28 313 punktów jest jednym z najwyższych uzyskanych do tej pory, oraz nowym rekordem świata dla kart Radeon HD3870.

W innym teście inżynierowie FOXCONN z łatwością przetaktowali procesor Core 2 Extreme QX9770 do 6 GHz używając chłodzenia ciekłym azotem. Możliwości nadchodzącej płyty dla entuzjastów nie mogą być jeszcze w pełni ujawnione, ponieważ płyta znajduje się w fazie testów inżynieryjnych.

Jest to płyta, której BIOS wciąż jest jeszcze dopracowywany. Również sprzętowo produkt nie został do końca zoptymalizowany. „Wciąż pracujemy nad uzyskaniem bardzo dobrej wydajności” wyjaśnia Peter „Shamino” Tan, konsultant techniczny produktów Quantum Force.

Zapowiadana płyta dla procesorów firmy Intel®, której dokładna specyfikacja zostanie wkrótce przedstawiona będzie posiadała 8-fazowe cyfrowe zasilanie procesora. Według inżynierów jest to jedyna droga do uzyskania ekstremalnych możliwości overclockingu.

Peter Tan wyjaśnia:
“Gdy jednocześnie podkręcamy procesor oraz karty graficzne, powoduje to bardzo wysokie obciążenie dla elementów regulujących napięcia na płycie głównej. Płyta ze słabszymi elementami regulującymi, może ulec uszkodzeniom lub po prostu nie pozwoli na ekstremalny overclocking. 8-fazowy, cyfrowy układ zasilania, który specjalnie zoptymalizowaliśmy, wytrzymuje olbrzymie zapotrzebowanie na moc, niezbędne dla entuzjastów oraz ekstremalnych overclockerów. Układ generuje niewiele ciepła oraz pozwala na znacznie szybszą i stabilniejszą regulacje napięcia względem tradycyjnych rozwiązań.”

Dla zapewnienia niemalże nieograniczonych możliwości dla overclockerów, inżynierowie zastosowali monitoring parametrów pracy dla każdej fazy układu zasilającego w czasie rzeczywistym. Zapewniło to świetną stabilność napięcia oraz niezawodność nawet podczas najbardziej ekstremalnego overclockingu.
Zespół zajmujący się produktami Quantum Force zapowiada też wiele innowacji w finalnym produkcie, który pojawi się na rynku na początku 2008 roku.
Aby uzyskać więcej informacji o marce Quantum Force zapraszamy na stronę: http://www.quantum-force.net

Kontakt prasowy :

Product Marketing
Michael Littler
michael.littler(at)foxconn.com
Tel. +86 10 82888918 Ext.39918

Polska,

Piotr Sarota

konsultant public relations

SAROTA PR

Tel.: +48 12 684 12 68
Email: piotr(at)sarota.pl

O firmie FOXCONN
FOXCONN jest zastrzeżoną nazwą firmy Hon Hai Precision Industry Co., Ltd., światowego lidera w projektowaniu, produkcji i dystrybucji zaawansowanych urządzeń przeznaczonych dla komputerów, telekomunikacji oraz elektroniki konsumenckiej, takich jak: płyty główne, karty graficzne, chłodzenie procesorów, komputery typu barebone oraz obudowy do komputerów osobistych i serwerów. Od ponad 30 lat FOXCONN prezentuje doskonałą jakość oraz solidność, a także bardzo dobrą pomoc techniczną dla klienta, tym samym wyznaczając standardy dla całej branży. W 2005 roku przychody firmy Hon Hai wyniosły 25 miliardów USD.
Jednostka The Channel Service Division (CSD), stanowiąca część grupy biznesowej PCE należącej do Hon Hai, jest organizacją obsługującą dystrybutorów i klientów OEM na całym świecie.