Archiwum

Najszybsza karta graficzna od SAPPHIRE

2 x GPU HD4870 + 2 x 1 GB GDDR5 = ∞ mocy

Kraków, Polska, 12 sierpnia 2008 – SAPPHIRE przedstawił nową kartę graficzną – HD 4870 X2. Zainstalowano na niej dwa znane już i docenione chipy HD4870, osiągając nieosiągalną dotychczas wydajność – zarówno dla rozwiązań jednoprocesorowych, jak i tych posiadających dwa procesory graficzne.

SAPPHIRE HD 4870 X2 łączy w sobie dwie kompletne karty graficzne HD 4870 zainstalowane na jednej karcie PCI Express i połączone zintegrowanym mostkiem. Każdy procesor graficzny jest taktowany z  częstotliwością 750 MHz i ma do dyspozycji 1 GB pamięci GDDR5, co w sumie daje 2 GB pamięci taktowanych z efektywną i efektowną częstotliwością 3,6 GHz! Aplikacje 3D wykorzystują oba zainstalowane GPU połączone w trybie CrossFire w celu osiągnięcia jak największej wydajności. Dzięki temu SAPPHIRE HD 4870 X2 prezentuje efektywną moc porównywalną (a w wielu sytuacjach nawet większą) z dwiema kartami graficznymi HD 4870 współpracującymi ze sobą w trybie CrossFire.

Cała konstrukcja karty SAPPHIRE HD 4870 X2, wraz z dwuslotowym chłodzeniem, znajduje się na jednej płytce PCB formatu ATX. Jest to szczególnie ważne dla użytkowników posiadających płyty główne wyposażone tylko w jeden slot PCI Express. W przypadku korzystania z płyty głównej z dwoma slotami PCI-E 2.0 i zgodnej z CrossFireX można zainstalować dwie karty graficzne SAPPHIRE HD 4870 X2, dodatkowo zwiększając wydajność podsystemu graficznego.

SAPPHIRE HD 4870 X2 posiada najnowszą wersję technologii ATI Avivo™ HD, co wpływa na polepszenie jakości wyświetlanego obrazu. Nowa generacja sprzętowego dekodera wideo UVD (Unified Video Decoder) w znaczącym stopniu zmniejsza obciążenie procesora i pozwala na płynne odtwarzanie zawartości dysków Blu-ray™ i HD DVD zapisanej w formatach VC-1, H.264 i MPEG. Oprócz dwóch wyjść Dual Link DVI i jednego TV-Out karta jest wyposażona w adapter DVI-HDMI. Zapewnia to możliwość przesyłania dźwięku przestrzennego 7.1 bezpośrednio do wyświetlacza przez port HDMI.

Karty graficzne SAPPHIRE z serii HD 4800 posiadają certyfikat Microsoft Windows Vista™ Premium. Są obsługiwane przez pakiet oprogramowania ATI Catalyst®, zapewniający łatwą i regularną aktualizację, co polepsza wydajność i stabilność systemu. Tak jak w przypadku poprzedniej generacji, karty graficzne z serii HD 4800 wspierają biblioteki DirectX 10.1 – wpływa to na zwiększenie wydajności renderowania sceny i efektów świetlnych.

Specyfikacja:

Model   SAPPHIRE HD 4870 X2 2GB GDDR5
 Procesor graficzny  2 procesory ATI Radeon™ HD 4870
 Zegar procesora graficznego (MHz)  750 MHz
 Zegar pamięci (MHz)  900 MHz (3600 MHz efektywnie)
 Pamięć  2 x 1024 MB GDDR5
 System chłodzenia Dwuslotowe
 Magistrala  PCI Express x16, wersja 2.0
 Wyjścia  2 wyjścia Dual-link DVI kompatybilne z HDCP + wyjście HDMI z możliwością przesyłania dźwięku 7.1
 Dodatki – Adapter DVI-HDMI z możliwością przesyłania dźwięku 7.1
– Adapter DVI-VGA
– Mostek do połączenia kart graficznych w trybie CrossFire
– Instrukcja instalacji
– Płyta CD ze sterownikami
– Oprogramowanie Cyberlink Power DVD 7, DVD Suite 5, 3DMark Vantage

Gwarancja i cena:

Sugerowana cena detaliczna karty graficznej SAPPHIRE HD 4870 X2 wynosi 1349 zł brutto. Karta objęta jest dwuletnią gwarancją producenta.

Więcej informacji:

Kontakt prasowy:

Piotr Sarota
konsultant public relations

SAROTA PR
Tel.: +48 12 684 12 68
Kom.+48 606 895 326
Email: piotr(at)sarota.pl

Jan Trzupek
account manager

Sarota PR
Tel. +48 12 684 12 68
Kom.+48 696 778 568
Email: jan.trzupek(at)sarota.pl

O firmie SAPPHIRE

SAPPHIRE jest pionierem w nowej erze gier i cyfrowej rozrywki. Oferuje przełomowe rozwiązania w środowisku, które podlega ciągłym zmianom i szybkiej ewolucji. Od ponad dziesięciu lat SAPPHIRE jest zaangażowany w dostarczanie produktów wyposażonych w największą możliwą ilość funkcji i doskonale opracowanych pod względem technicznym. Ze względu na trwałe dążenie SAPPHIRE do uzyskiwania doskonałości każdego z produktów, wszystkie fabryki pracują w oparciu o certyfikaty ISO9001 i ISO14001.

SAPPHIRE od samego początku jest kluczowym dostawcą kart graficznych AMD (dawniej ATI), projektując, wytwarzając oraz sprzedając ich pełną gamę. SAPPHIRE umacnia również swoją pozycję jako dostawca płyt głównych dla Klientów wymagających od zakupionych produktów najwyższej wydajności i stabilności.

Wszystkie produkty SAPPHIRE produkowane są w 100% zgodnie z wymaganiami produkcyjnymi AMD. Nasza miesięczna produkcja kart graficznych sięga poziomu 1,8 mln sztuk, tym samym nasze fabryki są największym producentem kart AMD.
SAPPHIRE gwarantuje swoim Klientom produkty o nieskazitelnej jakości oraz wydajności, zapewniając pełną satysfakcję i radość z użytkowania.