Sophos

• Kradzieże danych, dezinformacja, paraliż systemów – sektor publiczny na celowniku cyberprzestępców

Kradzież danych, zakłócanie działalności, a coraz częściej również dezinformacja – to główne cele cyberprzestępców atakujących instytucje publiczne. Sektor ten nadal w dużej mierze korzysta z przestarzałych i nieaktualnych systemów, nie jest też świadomy skali ryzyka. Kontrola NIK wykazała, że aż 75% polskich szpitali nie przestrzega wymogów dotyczących ochrony przed złośliwym oprogramowaniem, odpowiednich procedur autoryzacji i nadawania uprawnień.[1] Jak zwiększyć bezpieczeństwo instytucji publicznych?

Dane i tożsamości na sprzedaż

W Polsce z aplikacji mObywatel korzysta już prawie milion osób.[1] Od ubiegłego roku deklaracje podatkowe można składać przez internet, w życie weszła też e-recepta. Jednak za rozwojem cyfrowych usług nie zawsze nadąża infrastruktura. Instytucje publiczne borykają się z problemami związanymi z przestarzałym sprzętem, brakami w zabezpieczeniach oraz nieaktualnym oprogramowaniem, co zwiększa ich podatność na cyberataki. Jednocześnie managerowie IT publicznych instytucji często przeceniają swój poziom ochrony i nie są świadomi ryzyka. Nawet 55%z nich uważa dane zarządzane przez publiczne instytucje za mniej wartościowe, niż te przetwarzane przez sektor prywatny.[2]

Błędne postrzeganie przez publiczne instytucje własnej atrakcyjności dla cyberprzestępców powoduje, że mogą one nie być odpowiednio przygotowane na ataki. Naraża to nie tylko tajne informacje związane z wywiadem i bezpieczeństwem kraju, ale też wrażliwe dane milionów obywateli. Nazwiska, adresy, numery PESEL, zeznania podatkowe, dane medyczne czy paszportowe mogą zostać przez przestępców wystawione na sprzedaż w tzw. Darknecie[3] i wykorzystane na przykład do wyłudzeń czy kradzieży tożsamości – wskazuje Łukasz Formas, Team Lead System Engineering EE w firmie Sophos.

Nie tylko kradzież

3/4  managerów IT w sektorze publicznym doświadczyło w  ostatnim roku incydentu związanego ze złośliwym oprogramowaniem ransomware, 45% zaobserwowało znaczny wzrost liczby zdarzeń.[4] Na cyberzagrożenia podatne są wszystkie instytucje i systemy publiczne – także bazy danych, miejski monitoring czy systemy identyfikacji. Jesienią ub.r. cyberprzestępcy wykorzystali lukę w oprogramowaniu europejskiego systemu eIDAS[5], dzięki której mogli podszywać się pod inne osoby. Udało się ją szybko wykryć i usunąć, jednak podobne sytuacje wciąż się powtarzają. W tym miesiącu Departament Zdrowia Stanów Zjednoczonych odparł próbę ataku DDoS[6] na swoje serwery.

Atak zbiegł się w czasie z kampanią dezinformacyjną prowadzoną przez SMS-y, maile i media społecznościowe, która straszyła obywateli USA zbliżającą się narodową kwarantanną. Celem cyberprzestępców było utrudnienie działań podejmowanych w związku z koronawirusem oraz podważenie zaufania społecznego wobec rządzących. Nie są to działania typowe dla „zwykłych” hakerów – za atakiem prawdopodobnie stały podmioty związane z innym państwem. W ostatnich tygodniach byliśmy świadkami kilku dużych ataków na placówki zdrowia. Jest to niezwykle trudne szczególnie w obecnej sytuacji, ale też pokazuje, że każda instytucja może stać się celem cyberprzestępców – wskazuje Łukasz Formas.

Wiedza najlepszą bronią

Aby chronić krytyczne informacje i systemy potrzebne są dokładne dane na temat liczby zagrożeń i prób ataków, dostępne w czasie rzeczywistym. Pozwalają szybko wykrywać zainfekowany komputer czy system i automatycznie izolować go od sieci w ciągu kilku sekund. Ważnym uzupełnieniem technologii jest też edukacja pracowników. Powinni oni być świadomi zagrożeń oraz wiedzieć, na co zwracać uwagę i jak reagować w niebezpiecznej sytuacji. Wciąż popularne są bowiem socjotechniki takie jak phishing, czyli  podszywanie się pod inne osoby lub instytucje w celu wyłudzenia hasła czy numerów kart kredytowych. Takie metody są szczególnie niebezpieczne zwłaszcza teraz, gdyż wykorzystują strach i niepewność użytkowników.

[1] https://twitter.com/jciesz/status/1211936339144462336

[2] Dane z raportu zespołu badawczego ds. bezpieczeństwa danych w firmie Sophos: https://secure2.sophos.com/ja-jp/medialibrary/PDFs/marketing-material/sophos-uk-public-sector-research-report.ashx

[3] Sieć ukryta dla popularnych wyszukiwarek takich jak Google czy Yahoo, zapewniająca użytkownikom większą anonimowość.

[4] Dane z raportu zespołu badawczego ds. bezpieczeństwa danych w firmie Sophos.

[5] Electronic Identification and Trust Services – ustandaryzowane dla państw Unii Europejskiej zasady stosowania tożsamości i podpisów elektronicznych. Źródło: https://nakedsecurity.sophos.com/2019/10/31/researchers-find-hole-in-eu-identity-system/

[6] Ang. Distributed Denial of Service – zmasowane ataki polegające na generowaniu sztucznego ruchu internetowego i ciągłym wysyłaniu zapytań do serwera w celu sparaliżowania jego pracy oraz uniemożliwienia korzystania przez zwykłych użytkowników.