Konica Minolta

• Konica Minolta przedstawia Workplace Hub – sprzęt, oprogramowanie i usługi IT dla MŚP w jednym

Konica Minolta zaprezentowała Workplace Hub – urządzenie  All-in-One, które jest połączeniem sprzętu, oprogramowania i usług IT. Wdrożeniem, szkoleniami z zakresu obsługi oraz utrzymaniem platformy w całości zajmuje się producent. Rozwiązanie jest odpowiedzią na rosnące wyzwania technologiczne, z którymi mierzą się małe i średnie firmy.

Kompletny ekosystem na jednym metrze kwadratowym

Platforma Workplace Hub opiera się na oprogramowaniu Konica Minolta i działa na wydajnym serwerze HPE. Rozwiązanie integruje punkt dostępu Wi-Fi dla pracowników i gości, wielofunkcyjną drukarkę oraz wirtualne środowisko pracy. Ekosystem pozwala na uruchomienie systemów biznesowych takich jak ERP[1], DMS[2], OCR[3] czy BPM[4]. Wszystkie te funkcje łączy jedno urządzenie, które zajmuje powierzchnię jednego metra kwadratowego.

Workplace Hub bazuje na sprawdzonych rozwiązaniach IT. Współpraca z firmą Microsoft pozwoliła na zintegrowanie ​środowiska Office 365, w tym wymiany, przechowywania i współdzielenia plików czy bezpośredniego dostępu do poczty, zadań i kalendarza. Oprogramowanie Acronis umożliwia odzyskiwanie i tworzenie kopii zapasowych danych. Platforma wyposażona została także w zaporę sieciową następnej generacji i rozwiązania ochronne SOPHOS, które monitorują ruch sieciowy i reagują na potencjalne zagrożenia.

W odpowiedzi na cyfrowe wyzwania

Rozwiązanie powstało z myślą o małych i średnich przedsiębiorstwach, które spotykają się z problemem niedoboru specjalistów IT na rynku pracy lub brakiem środków na poszerzenie kadry. Wyzwaniem dla sektora MŚP jest również konieczność spełnienia wymogów bezpieczeństwa (stawianych m.in. przez RODO), a także starzejący się sprzęt czy duże rozproszenie dostawców usług IT.

– Workplace Hub pozwala małym i średnim firmom korzystać z rozwiązań dostępnych do tej pory głównie w największych przedsiębiorstwach. Rozwiązanie minimalizuje przy tym koszty związane z awariami, wyciekiem danych czy sytuacjami przerzucania się odpowiedzialnością między dostawcami usług. Zgodnie z rynkowymi trendami, platforma wspiera tzw. model miękki, czyli zawieranie umów subskrypcyjnych zamiast ponoszenia sporych inwestycji w sprzęt czy serwery. W efekcie pozwala to obniżyć całkowite wydatki na IT – wskazuje Mateusz Macierzyński, menedżer ds. systemów ITS w firmie Konica Minolta.

Dane organizacji pod kontrolą

Workplace Hub to zarządzanie całą infrastrukturą IT za pomocą jednego interfejsu. Zapewnia pracownikom szybki dostęp do informacji z dowolnego miejsca i pozwala kontrolować wszystkie zasoby firmy. Klienci otrzymują dostęp do Konica Minolta Marketplace – autorskiego sklepu, z którego na bieżąco mogą pobierać nowe aplikacje partnerów technologicznych. Nad bezpieczeństwem i sprawnym działaniem platformy czuwa system aktywnego monitoringu sprzętu i oprogramowania oraz globalne centra wsparcia technicznego. Świadczone usługi są koordynowane przez specjalistów helpdesku IT, dostępnego 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Specjaliści zdalnie nadzorują stan systemów i licencji, reagując jeszcze zanim pojawią się problemy.

Zródła:
1. ang. Enterprise Resource Planning, planowanie zasobów przedsiębiorstwa.
2.ang. Document Management System, system zarządzania dokumentami.
3.ang. Optical Character Recognition, optyczne rozpoznawanie znaków.
4.ang. Business Process Management, zarządzanie procesami biznesowymi.