Konica Minolta

Konica Minolta AccurioJet KM-1 w polskiej drukarni książek Totem

• Konica Minolta AccurioJet KM-1 w polskiej drukarni książek Totem

Maszyna Konica Minolta AccurioJet KM-1 została zakupiona przez drukarnię Totemktóra specjalizuje się w cyfrowej produkcji książek. Decyzja inwestycyjna była podyktowana chęcią wprowadzenia technologii cyfrowego druku atramentowego, która umożliwa szyb realizację nisko- i średnionakładowych zleceń w formacie B2+. Dnabycia urządzenia drukarnię przekonała wysoka jakość odwzorowania kolorówprostota obsługi i różnorodność  obsługiwanych podłoży.

Cyfrowy druk książek to coraz bardziej zauważalny trend na wymagającym rynku wydawniczym. Firma Totem zdecydowała się na zakup AccurioJet KM-1 i wykorzystanie nowych możliwości biznesowych, jakie daje wdrożenie technologii atramentowej UV, aby rozwijać swoją ofertę nie tylko w Polsce, ale również na zachodnich rynkach europejskich.

– Z drukarnią Totem współpracujemy już od ponad dekady, a pierwsze urządzenie cyfrowe firma nabyła od nas 13 lat temuNegocjacje i wdrożenie maszyny AccurioJet KM-1 zajęły niecały rok, co w przypadku branży poligraficznej jest bardzo dobrym wynikiem. Drukarnia wykazała się profesjonalnym podejściem, dzięki któremu instalacja maszyny, szkolenie pracowników i osiągnięcie pełnej mocy produkcyjnej przebiegało bardzo sprawnie i trwało zaledwie trzy tygodnie – mówi Mateusz Woźniak, Dyrektor ds. Sprzedaży Systemów Produkcyjnych, Konica Minolta Business Solutions Polska.

Technologia druku atramentowego UV pozwala firmie Totem realizować zlecenia na podłożach do grubości 0,6 mm i nie wymaga używania specjalnych cyfrowych nośników lub drogich aktywatorów podłoża.

Stale ulepszamy nasze procesy produkcyjne, wprowadzając najnowsze technologie. Zdecydowaliśmy się na AccurioJet KM-1, ponieważ daje szersze możliwości obsługi wymagających zleceń w większych formatach. Przede wszystkim jednak gwarantuje naszym produktom doskonałą jakość – znaną do tej pory z maszyn offsetowychKM-1 jest kluczowym elementem projektu „Ożywiamy książki”, w którym Totem zaproponuje klientom nowatorskie rozwiązania oparte o rozszerzoną rzeczywistość (ang. AR). Już wkrótce nasze wydruki będą mogły zostać wzbogacone treściami o charakterze multimedialnym (filmy, obiekty 3D, animacje, itp.), wyświetlanymi za pomocą smartfonu. Jesteśmy przekonani, że zakup systemu KM-1 był dobra decyzją – mówi Michał Rejnowski, prezes firmy Totem.com.pl

KM-1 to innowacyjna cyfrowa maszyna atramentowa Konica Minolta, która stanowi dobrą alternatywę dla rozwiązań przeznaczonych do niskonakładowego druku offsetowego. Dzięki opatentowanej technologii atramentowej UV z funkcją Dot Freeze, tradycyjnemu prowadzeniu arkuszy do rozmiaru B2+, KM-1 może spełniać wysokie wymagania stawiane przed branżą poligraficzną.

– Według szacunków wartość rynku druku cyfrowego w Europie Zachodniej i USA do 2020 roku może wynieść nawet 1,3 miliarda dolarów. Wprowadzając cyfrową maszynę do kolorowego druku odpowiedzieliśmy na rosnące zapotrzebowanie na tego typu rozwiązania. Cieszymy się ze sprzedaży AccurioJet KM-1 w Polsce, to nasz kolejny sukces  Tomasz Habierski, Industrial Printing Product Manager w firmie Konica Minolta Business Solutions Polska.