Fortinet

Kolejne produkty Fortinet dostępne na platformie MS Azure

• Fortinet-Logo

Warszawa, 02.10.2018. Firma Fortinet poinformowała o rozwinięciu swojej oferty produktowej dostępnej na platformie Microsoft Azure.

Organizacje, przenosząc swoje zasoby do chmury, zwiększają tym samym potencjalny obszar narażony na cyberatak. Zabezpieczenie coraz bardziej rozległych sieci wymaga rozwiązań, które pozwolą w prosty sposób objąć ochroną wiele środowisk. W tym celu firma Fortinet rozszerzyła ofertę produktów tworzących architekturę Security Fabric dostępnych na platformie MS Azure.

Do tej pory użytkownicy platformy Microsoftu mogli korzystać z wirtualnych wersji zabezpieczeń firewalli następnej generacji (NGFW[1]) FortiGate, systemów FortiMail i FortiWeb oraz ujednoliconych rozwiązań zarządzania: FortiManager i FortiAnalyzer.

W nowej ofercie znalazły się:

• FortiCASB[2] – zapewnia odpowiednią widoczność sieci, ochronę przed zagrożeniami, zgodność z przepisami i bezpieczeństwo danych dla usług typu IaaS (ang. Infrastructure-as-a-Service). Usługa pozwala również uzyskać wgląd w zasoby środowiska chmurowego. Jej zaawansowane mechanizmy kontroli rozszerzają zabezpieczenia sieci wewnętrznej i chronią zasoby IaaS oraz aplikacje w modelu SaaS (Software-as-a-Service) na platformie Azure.
  • FortiSandbox – pozwala skutecznie identyfikować i powstrzymywać ataki ukierunkowane. Dzięki rozwiązaniu możliwe jest ujednolicenie wykrywania i usuwania zagrożeń w całej rozproszonej sieci przedsiębiorstwa. Połączenie FortiSandbox z usługami FortiMail i FortiCASB pozwala na skuteczne zabezpieczenie aplikacji Office 365, bez konieczności opuszczania infrastruktury chmurowej Microsoftu. Przekłada się to na zwiększenie bezpieczeństwa oraz zapewnienie zgodności z przepisami.

Ponadto nowym rozwiązaniem jest ulepszony mechanizm automatycznego skalowania zapory sieciowej FortiGate NGFW. Dzięki temu organizacje mogą dostosować zabezpieczenia do sposobu używania aplikacji. Pozwala im to w pełni korzystać z elastyczności i skalowalności infrastruktur chmurowych.

Obecnie rodzina produktów Fortinet Security Fabric jest jedną z najbogatszych ofert zintegrowanych rozwiązań bezpieczeństwa na platformie Azure – mówi Jolanta Malak, regionalna dyrektor Fortinet w Polsce. – To jeden z nielicznych pakietów zabezpieczających, który łączy rozwiązania NGFW, WAF[3], bezpieczeństwa poczty elektronicznej, Sandbox i CASB. Jego wykorzystanie pozwala skutecznie chronić środowiska wielochmurowe.

Platforma MS Azure dołącza również do programu Fortinet Fabric-Ready, który zrzesza partnerów technologicznych Fortinet klasy premium.

[1] NGFW – Next Generation Firewall

[2] CASB – Cloud Access Security Broker