Oferteo

Jak po opał, to we wrześniu

Najwięcej osób decyduje się na zakup opału we wrześniu – wynika z analizy zapytań ofertowych składanych w Oferteo.pl. Jest to bowiem ostatni dzwonek, żeby zdążyć z zakupem opału przed rozpoczęciem sezonu grzewczego.

Króluje ekogroszek

Użytkownicy Oferteo.pl, serwisu łączącego poszukujących produktów i usług wraz z ich dostawcami, preferują ekogroszek – wybrało go aż 37% osób zamierzających zaopatrzyć się w opał. Mając do wyboru kupno ekogroszku workowanego lub luzem, zainteresowani preferują tę pierwszą opcję, czyli zakupu opału w workach (73% zapytań). Na drugim miejscu pod względem popularności jest drewno, w tym również takie kupowane do kominków, które wybiera co czwarty internauta (24,8%). Na trzecim miejscu uplasowały się pozostałe rodzaje węgla: kamienny, miał i koks. Pyta o nie 16,5% osób poszukujących opału. Stosunkowo popularny jest jeszcze pellet. Tego rodzaju granulatu z biomasy dotyczyło 11,3% zapytań złożonych w serwisie. Pozostałe rodzaje opału wskazywane w analizowanych zapytaniach to m.in. brykiety węglowe i drzewne, węgiel brunatny czy trociny.

Jak podają dystrybutorzy opału stałego współpracujący z Oferteo.pl, ceny opału zależą od wielu czynników, m.in. od regionu Polski, pochodzenia opału oraz tego, czy jest sprzedawany luzem czy w workach. Średnia cena za 1 tonę ekogroszku waha się od 550 zł do 950 zł, węgla kamiennego orzecha 585 – 870 zł, pelletu 270 – 990 zł, a drewna to 190 – 240 zł za metr sześcienny. W porównaniu z ubiegłym rokiem ceny utrzymały się na podobnym poziomie.

Robimy spore zapasy

Najczęściej zamawiana ilość opału to około 5-10 ton: taką ilość wskazywało 21,8% osób poszukujących ekogroszku, 18,8% pytających o węgiel kamienny oraz 16,5% zainteresowanych zakupem pelletu. Natomiast w przypadku pozostałych rodzajów opału dostępnych w Oferteo poszukiwane są mniejsze ilości: aż 19,1% użytkowników potrzebuje zaledwie 2-3 tony. W przypadku drewna najczęściej pojawiają się zapytania o około 8 m3 tego opału. Zdecydowana większość użytkowników (94%) chce, by zakupiony opał został im dowieziony do domu.

Kupić sprawnie i szybko

Analiza zapytań ofertowych pokazuje również, że choć najwięcej zapytań jest składanych we wrześniu, poszukiwania węgla są tylko nieco mniej intensywne w miesiącach wakacyjnych: lipcu i sierpniu. „Polacy chcą zdążyć z kupnem opału przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. Zależy im na tym, żeby był dobrej jakości, odpowiednio suchy, dlatego kupują go jeszcze w miesiącach letnich, kiedy jest ładna pogoda” – wyjaśnia Karol Grygiel z Oferteo.pl. Obserwując rosnącą liczbę zapytań związanych z opałem, można stwierdzić, że Polacy szukają wygodnych i efektywnych sposobów zaopatrywania się w węgiel. Coraz więcej z nich wykorzystuje Internet, który pozwala oszczędzić czas, a przede wszystkim porównać ofertę różnych składów opału i wybrać najkorzystniejsze rozwiązanie.

Przedstawione dane pochodzą z analizy 11 621 zapytań ofertowych zamieszczonych w serwisie Oferteo.pl w okresie od 1 stycznia 2012 r. do 1 lipca 2013 r. przez osoby zamierzające kupić opał.

Jak działa Oferteo.pl?

Za pośrednictwem www.oferteo.pl zarejestrowani w serwisie Wykonawcy usług i Dostawcy produktów mają możliwość dotarcia do nowej grupy Klientów poszukujących konkretnej usługi lub produktu. Pozwala to zaoszczędzić cenny czas związany z poszukiwaniami i obsługą klientów.

Klienci poszukujący konkretnej usługi lub produktu mogą w jednym miejscu bezpłatnie złożyć zapytanie o oferty. Konsultanci pracujący w serwisie wyselekcjonują dla nich odpowiednie firmy, które zostaną powiadomione o zapytaniu z ich branży, by spośród nadesłanych ofert Klienci mogli wybrać najlepszą dla siebie.