Archiwum

FOXCONN prezentuje nowe technologie oszczędzające energię oraz zwiększające wydajność komputera

Kraków, Polska, 11 marca 2008 –  Firma FOXCONN poinformowała podczas konferencji FORUM 2008 o swoich najnowszych technologiach mających na celu ochronę środowiska oraz zwiększenie wydajności systemu.

AJ Chuang, główny inżynier FOXCONN, przedstawił prototypowe systemy, G1 dedykowany klientom biznesowym i F1 przeznaczony dla super wydajnych komputerów dla entuzjastów.

“G1 zwiastuje nową erę w dziedzinie zwiększenia efektywności wykorzystania energii, nie tylko w stanie bezczynności, czy wysokiego obciążenia, ale również w trybie wstrzymania, a nawet całkowitego wyłączenia komputera”, komentuje Chuang.

Typowy komputer wyposażony w technologię G1 może zapewnić oszczędność energii dochodzącą do 85%. Jeśliby zastąpić wszystkie 1,6 mld komputerów na całym świecie, komputerami G1, łączna oszczędność energii byłaby równa mocy generowanej przez 22 elektrownie jądrowe.

Produkty z technologią G1 oznaczone jako seria GREEN będą dostępne w sprzedaży w drugiej połowie tego roku.

Oprócz G1 podczas konferencji została przedstawiona prototypowa platforma F1, która zawiera nowe technologie w zakresie zwiększenia wydajności. Na bazie F1 zbudowane będą nowe płyty główne z serii Quantum Force.

Platforma F1 jest pierwszym systemem oferującym możliwość korzystania z 8 monitorów z wykorzystaniem nawet 4 kart graficznych. Na płytach głównych z serii F1 zadebiutuje nowy termo-elektryczny system chłodzenia z możliwością łatwego podłączenia bloku wodnego.

„Z niecierpliwością czekamy na możliwość demonstracji prototypowej platformy F1” mówi Greta Kuo, menadżer produktów Quantum Force. „F1 jest pokazem potencjału naszego działu Badań i Rozwoju, a także dowodem na to, że FOXCONN jest poważnym graczem na rynku produktów dla entuzjastów.”

Quantum Force jest serią płyt głównych firmy FOXCONN, która z powodzeniem zadebiutowała na rynku w trzecim kwartale zeszłego roku wraz z premierą płyty głównej MARS oraz vortalu http://www.quantum-force.net

Kontakt prasowy:

Piotr Sarota
konsultant public relations

SAROTA PR
Tel.: +48 12 684 12 68
Email: piotr(at)sarota.pl

O firmie FOXCONN
FOXCONN jest zarejestrowanym znakiem handlowym firmy Hon Hai Precision Industry Company Ltd., wiodącego dostawcy w zakresie: projektowania, rozwoju, produkcji i obsługi posprzedażowej dla światowych liderów w branżach komputerowej, telekomunikacyjnej i elektroniki użytkowej.

Należąca do FOXCONN grupa Channel Innovation & Service Group (CISG) dokłada wszelkich starań, by dostarczać produkty najwyższej jakości wszystkim swoim klientom – zarówno dużym jak i małym. Firma rozumie wpływ przemian, jakim podlega rynek, na klientów i ludzi pracujących w przemyśle komputerowym. W związku z tym agresywnie się rozwija, by dostarczać solidne, rzetelne produkty charakteryzujące się prostotą i łatwością obsługi, przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska ludzkiego i naturalnego w trakcie całego cyklu życia produktu. Dzięki tej filozofii łączenia ludzi i technologii, FOXCONN CISG daje możliwość tworzenia własnych rozwiązań komputerowych dużej liczbie producentów, sprzedawców i końcowych użytkowników komputerów PC.