Fortinet

Fortinet rozwija globalny program dla dostawców zarządzanych usług zabezpieczeń (MSSP)

• Fortinet-Logo

Warszawa, 2 lipca 2018. Fortinet zaprezentował nowości w programie dla dostawców zarządzanych usług zabezpieczeń (MSSP): poziom Silver Level oraz portfolio rozwiązań dotyczących aktywacji usług i wsparcia technicznego.

Jak wynika z raportu opublikowanego niedawno przez firmę Persistence Market Research, w ciągu najbliższych 9 lat wartość globalnego rynku zarządzanych usług zabezpieczeń (ang. Managed Security Service Provider) przekroczy 100 mld USD.

Program Fortinet MSSP wspiera przedsiębiorstwa różnej wielkości, które oferują zarządzane usługi zabezpieczeń. Pomaga im dostosować się do zmian wynikających z dynamiki rynku. Wspiera również ich rozwój poprzez szkolenia i specjalistyczne wsparcie. – Wzrost rynku zarządzanych usług zabezpieczeń jest uzależniony od trzech głównych czynników: stopnia ich złożoności, kosztów i dostępności wykwalifikowanych pracowników. Fortinet stale inwestuje w program MSSP, aby wspierać partnerów, którzy w erze transformacji cyfrowej muszą sprostać coraz wyższym wymaganiom swoich klientów – mówi Agnieszka Szarek, szef kanału partnerskiego Fortinet w Polsce. Dzięki dodaniu nowego poziomu Silver Level i programu Fabric-Enabler pomagamy partnerom w tworzeniu rentownych modeli usług.

Nowości w programie Fortinet MSSP:

• Poziom Silver: zapewnia wsparcie dla firm typu VAR (Value Added Reseller) i MSSP, planujących jeszcze większe zorientowanie działalności na usługi. Na poziomie Silver partnerzy otrzymują pomoc przy tworzeniu usług, gotowe procedury, webinaria i pakiety promocyjne. Z tego poziomu partnerzy mogą przejść na wyższe poziomy: Gold oraz Platinum.
  • Program Fabric-Enabler: wspiera MSSP, którzy mają certyfikaty partnerów Fabric Ready w zakresie technologii oraz potwierdzone doświadczenie w zarządzaniu projektowaniem i integrowaniem niestandardowych rozwiązań Security Fabric. Uczestnicy programu Fabric-Enabler uzyskują dostęp do zintegrowanego, wyspecjalizowanego interfejsu API, metod udostępniania wyników analizy zagrożeń, narzędzi do automatyzacji i podręczników. Otrzymują także wsparcie podczas tworzenia usług, co ułatwia im ich udostępnianie oraz osiąganie wyższych przychodów. Ponadto uczestnicy tego programu są zapraszani do udziału we wspólnych projektach marketingowych.
  • Pakiety startowe dla usług: umożliwiają aktywację usług w obszarze środowisk wielochmurowych, sieci WAN sterowanych programowo, automatyzacji oraz bezpiecznego dostępu do środowisk internetu rzeczy i technologii operacyjnych (OT). Pomagają firmom MSSP także w tworzeniu nowych usług. Pakiety startowe obejmują również narzędzia przyspieszające prace z zakresu inżynierii oprogramowania oraz podręczniki dotyczące tworzenia usług, sprzedaży, marketingu i środowisk programistyczno-operacyjnych (DevOps).
  • Model Pay-As-You-Grow: firmy MSSP dzięki nowym licencjom, opartym na pomiarach faktycznego wykorzystania usługi, mogą oferować klientom elastyczny model płatności, który zmienia się w miarę rozwoju przedsiębiorstwa (ang. pay-as-you-grow).
  • Wsparcie regionalne: regionalne usługi techniczne i partnerskie są coraz ważniejsze. Wyraża się to m.in. poprzez wsparcie udzielane globalnym firmom MSSP przez lokalnych specjalistów i menedżerów współpracujących z partnerami.  Ich zadaniem jest pomoc w tworzeniu usług, usprawnieniu sprzedaży i koordynowaniu działań operacyjnych.
  • Warsztaty w zakresie aktywacji usług: firmy MSSP na poziomie Platinum, Gold i Silver uzyskują dostęp do opracowanych strategii, które ułatwią im szybszą aktywację usług, usprawnienie działań operacyjnych i podniesienie zyskowności, a także wsparcie w zakresie prac inżynieryjnych.