Fortinet

Fortinet podpisał umowę o współpracy z Interpolem

• Fortinet-Logo

Warszawa, 28 czerwca 2018 r. Fortinet sformalizował współpracę z Interpolem w sprawie udostępniania informacji o cyberzagrożeniach. Wspólnym celem jest walka z globalną cyberprzestępczością i zagrożeniami ochrony danych osobowych dzięki informacjom pochodzącym z laboratorium FortiGuard Labs.

Historia współpracy między firmą Fortinet a Interpolem

Od ponad dwóch lat Fortinet jest aktywnym członkiem eksperckiej grupy roboczej działającej w strukturach Interpolu, która pomogła w wykryciu wielu operacji cyberprzestępczych, w tym grupy oszustów internetowych stojącej za tysiącami ataków, które naraziły kilkaset ofiar z całego świata na straty przekraczające łącznie 60 mln USD.

Według umowy Fortinet będzie uczestniczył w odprawach operacyjnych Interpolu. Wyznaczony przez firmę specjalista ds. analizy zagrożeń będzie współpracował ze specjalistami z jednostki IGCI (Interpol Global Complex for Innovation) i dostarczał szczegółowe informacje o najnowszych zagrożeniach. Pomogą one Interpolowi i organom ścigania w walce z przestępstwami przeciwko ochronie danych osobowych.

– Organy ścigania nie są w stanie same skutecznie walczyć z cyberprzestępczością. Muszą połączyć siły z sektorem prywatnym i nawiązać z nim relacje oparte na wzajemnym zaufaniu. Dzięki nowej umowie z firmą Fortinet Interpol zyska dostęp do najbardziej kompleksowych zbiorów informacji o zagrożeniach, niezbędnych do podejmowania efektywnych działań przeciwko cyberprzestępcom – mówi Silvino Schlickmann, p.o. dyrektora zarządzającego w Interpol Global Complex for Innovation.

Fortinet buduje podstawy globalnej współpracy i wymiany informacji o zagrożeniach

Fortinet współpracuje z organami bezpieczeństwa publicznego i organizacjami branżowymi na całym świecie. Jest członkiem-założycielem organizacji Cyber Threat Alliance (CTA), która powstała w 2015 roku. W roku 2016 Fortinet poinformował o podpisaniu umowy o współpracy branżowej w ramach programu NICP (ang. NATO Industry Cyber Partnership) prowadzonego przez Agencję Komunikacji i Informacji NATO (NCI, ang. NATO Communications and Information).

Firmy i instytucje walczą z ewoluującymi zagrożeniami i coraz bardziej odczuwają brak specjalistów ds. zabezpieczeń. Organy ścigania też napotykają na utrudnienia, ponieważ cyberprzestępcy działają ponad granicami państwzwraca uwagę Jolanta Malak, regionalna dyrektor Fortinet w Polsce. – W takich warunkach zmiana podejścia z reaktywnego na proaktywne wymaga dostępu do kompleksowych informacji o zagrożeniach na całym świecie. Żadna firma ani instytucja nie jest w stanie samodzielnie zapewnić sobie takiego dostępu. Dlatego tak ważna jest współpraca i wymiana informacji między organizacjami z sektora prywatnego i publicznego – podsumowuje Jolanta Malak.