Fortinet

Filtracja WWW FORTINET uzyskuje certyfikat w testach zabezpieczeń Virus Bulletin

Zrealizowane przez organizację Virus Bulletin testy VBWeb jako pierwsze w branży pozwalają uzyskać certyfikaty dla zabezpieczeń filtrujących ruch WWW

FORTINET (NASDAQ: FTNT), światowy lider w dziedzinie zaawansowanych cyberzabezpieczeń, poinformował o zdobyciu certyfikatu przyznawanego rozwiązaniom zapewniającym znakomitą ochronę przed zagrożeniami z sieci. Certyfikację przeprowadziła organizacja Virus Bulletin w ramach nowego przeglądu porównawczego VBWeb.

FORTINET jest jedynym producentem zabezpieczeń, który opublikował swoje wyniki uzyskane w tym pierwszym w branży, niezależnym, zewnętrznym teście skuteczności usług filtrowania ruchu WWW. Oferowana przez FORTINET usługa ma chronić klientów przed niebezpiecznymi treściami z Internetu, (takimi jak zainfekowane serwisy WWW, reklamy wykorzystywane do rozpowszechniania szkodliwego oprogramowania i podatne na ataki wtyczki do przeglądarek) zanim szkodliwe oprogramowanie dotrze do sieci lokalnej.

• Usługa FORTINET FortiGuard Web Filtering zablokowała 97,7% bezpośrednich pobrań szkodliwego oprogramowania i zatrzymała 83,5% szkodliwego kodu rozpowszechnianego za pośrednictwem wszystkich metod objętych testami. Tym samym rozwiązanie bez trudu pokonało wymagany przez Virus Bulletin próg certyfikacji na poziomie 70%.
  • FORTINET jest pierwszym i jedynym producentem zabezpieczeń, który uzyskał certyfikat potwierdzający skuteczność jego narzędzi do filtrowania ruchu WWW. FORTINET w dalszym ciągu zdobywa więcej certyfikatów i poświadczeń w niezależnych testach zewnętrznych niż jakikolwiek inny producent zabezpieczeń.
  • Virus Bulletin VBWeb to pierwszy test w branży, w ramach którego konkurujące ze sobą rozwiązania do filtrowania ruchu WWW są konfrontowane z rygorystycznymi, rzeczywistymi scenariuszami. Scenariusze te obejmują liczne zainfekowane adresy URL, za pośrednictwem których rozpowszechniane jest szkodliwe oprogramowanie, oraz strony HTML, które zmuszają przeglądarki do pobrania i/lub zainstalowania szkodliwych aplikacji w tle.
  • Filtrowanie ruchu WWW to jedna z pierwszych linii obrony w całościowej strategii bezpieczeństwa firm. Mechanizm ten pozwala zrównoważyć ochronę użytkowników przed podejrzanymi treściami WWW z odpowiednim dostępem do sieci, aby nie ograniczać produktywności. W celu uzyskania certyfikatu VBWeb zabezpieczenia muszą blokować co najmniej 70% szkodliwego oprogramowania.

Pierwsza linia obrony przed atakami z sieci WWW

Ataki hakerów stają się coraz lepiej zorganizowane i coraz bardziej zaawansowane. Przestępcy tworzą skomplikowane sieci botnetów i wykorzystują reklamy internetowe do rozpowszechniania szkodliwych treści wśród niczego niepodejrzewających użytkowników. W związku z tym rozwiązania do filtrowania ruchu WWW nierzadko są dla infrastruktur korporacyjnych pierwszą warstwą ochronną. Działają jeszcze przed oprogramowaniem antywirusowym — blokują szkodliwe adresy URL, niwelują luki w zabezpieczeniach wtyczek do przeglądarek, przechwytują spam, analizują treść pochodzącą z ataków typu phishing i chronią nieświadomych użytkowników przed zamieszczanymi na stronach internetowych linkami prowadzącymi do zainfekowanych elementów.

Przygotowany przez Virus Bulletin raport porównawczy VBWeb jest pierwszym w branży zestawieniem, w którym porównano rzeczywistą skuteczność rozwiązań do filtrowania ruchu WWW. Szczegóły przeprowadzonych analiz wykazują, że oferowane przez FORTINET usługi filtrowania ruchu WWW zapewniają nie tylko filtrowanie ruchu HTTP. Działają raczej jak przezroczysty serwer proxy między sieciami korporacyjnymi a serwerami ze szkodliwą treścią. Dzięki temu narzędzia FORTINET są w stanie identyfikować i blokować szkodliwe treści napływające np. z botnetów i legalnie działających, lecz zainfekowanych serwisów WWW.

Platforma zabezpieczeń o certyfikowanej skuteczności

Wyniki testów potwierdzają skuteczność tylko jednej z wielu warstw zaawansowanych funkcji zabezpieczających, które tworzą zintegrowaną platformę zabezpieczeń FORTINET poddanych niezależnym testom i certyfikacji. Oferowane przez FORTINET rozwiązanie FortiMail do ochrony poczty elektronicznej nieprzerwanie otrzymuje certyfikaty Virus Bulletin VBSpam począwszy od pierwszej edycji tych testów; od 2009 r. produkt ten uzyskał już łącznie 40 certyfikatów SPAM lub SPAM+. FortiClient, oprogramowanie FORTINET do ochrony punktów końcowych, również ma już na swoim koncie dziesiątki certyfikatów VB100 dla rozwiązań antywirusowych. Pierwszy z nich sięga 2005 r. Rozwiązanie otrzymuje wysokie oceny w testach proaktywnego wykrywania zagrożeń typu zero-day i zdobyło certyfikaty we wszystkich czterech testach VB100 w roku 2015.

Ochrona użytkowników i zasobów korporacyjnych przed dynamicznie zmieniającym się środowiskiem zagrożeń wymaga zintegrowanej platformy zabezpieczeń, opartej na uznanych analizach. Usługi FortiGuard Web Filtering współpracują z zabezpieczeniami punktów końcowych FortiClient, rozwiązaniem do ochrony poczty elektronicznej FortiMail, firewallem korporacyjnym FortiGate i narzędziami FORTINET do ochrony dostępu. Wszystkie te rozwiązania są aktualizowane na podstawie analiz zagrożeń przeprowadzanych przez FortiGuard Labs w czasie zbliżonym do rzeczywistego. FORTINET jest jedynym producentem, który oferuje niezależnie przetestowaną, certyfikowaną platformę zintegrowanych, kompleksowych zabezpieczeń dla firm.

FORTINET może pochwalić się znakomitymi wynikami uzyskiwanymi w testach Virus Bulletin od lat, nie zaskoczyła nas więc również skuteczność rozwiązań tej marki w nowym przeglądzie porównawczym VBWeb. FORTINET jest jedynym producentem, który zgłosił swój produkt do tego pierwszego w branży, publicznego testu. Widać wyraźnie, że przedsiębiorstwo jest pewne swoich rozwiązań zabezpieczających i udowadnia, że ta pewność jest uzasadniona, poddając je kolejnym testom Virus Bulletinmówi Martijn Grooten, redaktor naczelny Virus Bulletin.