F-Secure

F-Secure pozyskuje Digital Assurance i poszerza wachlarz usług dla biznesu

Firma F-Secure ogłasza przejęcie Digital Assurance – brytyjskiej firmy świadczącej usługi konsultingowe z zakresu bezpieczeństwa informacji dla rządów oraz przedsiębiorstw działających w sektorach: finansowym, handlowym, petrochemicznym, zbrojeniowym i komunikacyjnym. Pozyskane rozwiązania oraz kompetencje pozwolą ulepszyć ochronę punktów końcowych oraz poszerzyć portfolio usług biznesowych świadczonych przez F-Secure.
Firmy coraz częściej padają ofiarą złożonych, targetowanych ataków dlatego istotne jest proaktywne podejście do kwestii cyberbezpieczeństwa i wykorzystanie czynnika ludzkiego, który będzie wspierał technologie ochronne. Analiza ryzyka, testy penetracyjne, ocena zagrożeń, reagowanie na incydenty i analiza śledcza to tylko część zadań, które można usprawnić przez odpowiednią współpracę maszyny
z człowiekiem.

Digital Assurance to zespół specjalistów, którzy doskonale rozumieją branżę cyberbezpieczeństwa i świadczą szeroki wachlarz usług opierających się na testach, konsultacjach i szkoleniach dla organizacji działających zarówno w prywatnym, jak i publicznym sektorze. Współpraca pozwoli nam rozwijać ofertę F-Secure dla biznesu i odpowiedzieć na stale rosnące zapotrzebowanie na usługi i rozwiązania cyberbezpieczeństwa – mówi Jens Thonke, wiceprezes w F-Secure Cyber Security Services.

Firma Digital Assurance specjalizuje się w testach bezpieczeństwa urządzeń, systemów i aplikacji oraz analizie zagrożeń całej infrastruktury organizacji. Do kompetencji zespołu należą między innymi ocena techniczna, testy penetracyjne, testy funkcjonalne (tzw. testy czarnej skrzynki), analiza kodu źródłowego i szeroko rozumiane poszukiwanie podatności, które mogą zostać wykorzystane przez cyberprzestępców. Digital Assurance świadczy również usługi doradcze, począwszy od architektury i projektowania zabezpieczeń, po tworzenie polityki bezpieczeństwa i przeprowadzanie analiz ryzyka.

W ciągu ostatniej dekady staliśmy się jedną z wiodących brytyjskich firm konsultingowych z zakresu bezpieczeństwa. Wraz z całym zespołem bardzo cieszymy się, że możemy współpracować z F-Secure – firmą, która wyznaje wartości, jakimi sami się kierujemy. Wierzymy, że jako część F-Secure możemy jeszcze szybciej rozwijać nasze kompetencji i świadczyć lepsze usługi klientom – mówi Greg Jones, założyciel i dyrektor zarządzający w Digital Assurance.