AOC

Dwa zakrzywione monitory AGON o przekątnych 49 cali

Firma AOC, czołowy producent monitorów gamingowych i akcesoriów, odświeża ofertę produktów dla graczy: monitorów, słuchawek, klawiatur oraz myszy i podkładek. Wszystkie należą teraz do marki AGON by AOC. Wczoraj zaprezentowano jej segment o nazwie AOC GAMING. Dziś odsłaniany jest segment AGON, przeznaczony dla graczy stawiających na współzawodnictwo. Pierwszymi modelami go reprezentującymi są 49-calowe AG493QCX oraz AG493UCX2.

Duża powierzchnia i szerokie pole widzenia

AG493UCX2 wyświetla obraz o rozdzielczości Dual Quad HD (5120 x 1440 px) przy odświeżaniu 165 Hz. Dla AG493QCX są to odpowiednio Dual Full HD (3840 x 1080 px) i 144 Hz. Czasy reakcji paneli obu modeli są na poziomie 1 ms MPRT oraz 4 ms GtG.

Nowe monitory zbudowano w oparciu o 49-calowe matryce typu VA w formacie 32:9. Jest to odpowiednik dwóch złączonych ze sobą wyświetlaczy 27-calowych o klasycznych proporcjach 16:9. Ich promień zakrzywienia wynosi 1800R. Obie konstrukcje wspierają synchronizację obrazu Adaptive Sync, która minimalizuje efekt rozrywania obrazu. Nie zabrakło też wsparcia dla technologii VESA DisplayHDR 400. Całość dopełniają dwa wbudowane głośniki, każdy o mocy 5 W.

Użytkownicy mogą wybrać pomiędzy trzema możliwościami zmiany parametrów obrazu:

• standardowe przyciski na obudowie monitora;
  • oprogramowanie AOC G-Menu;
  • pilot bezprzewodowy.

Stopy nowych monitorów zostały zaprojektowane z myślą o maksymalnej stabilności, a solidna konstrukcja wykonana z metalu.

Format 32:9 w grach

Wyświetlacze superultrapanoramiczne potrafią polepszyć rozeznanie sytuacyjne poprzez pokazanie szerszego wycinka świata gry. Odczują to szczególnie fani gier strategicznych, w których wyświetli się większy obszar mapy oraz entuzjaści tytułów MMO. Duża powierzchnia ekranu jest też pomocna w symulatorach, które przedstawiają dużo przełączników, wykresów i informacji.

Seria AGON pozostaje świetnym wyborem dla zapalonych graczy i entuzjastów. 49-calowe modele szczególnie docenią fani gier symulacyjnych oraz wyścigowych, jak i twórcy treści. Dzięki zwiększonemu odświeżaniu obrazu w ich nowej rewizji (165 Hz względem 120 Hz) oraz poszerzającej się grupie gier wspierających proporcje 32:9 gracze będą mogli zanurzyć się w rozgrywce jeszcze większej liczby tytułówkomentuje César Reyes Acosta, manager produktów gamingowych / akcesoriów IT oraz team leader monitorów dotykowych AOC w Europie.

Oba prezentowane monitory mogą wyświetlać obraz z różnych źródeł w trybie Picture-by-Picture. Do łączności z zewnętrznymi urządzeniami użytkownik otrzymuje po dwa porty HDMI 2.0 oraz DisplayPort 2.1, a także trzy porty USB. W modelu AG493UCX2 znajduje się dodatkowo złącze USB-C.

Cena i dostępność

Sugerowana cena detaliczna AOC AG493UCX2 wynosi 5 379 PLN oraz 4 259 PLN w przypadku AOC AG493QCX. Oba monitory będą dostępne od września.

Model AG493UCX2 AG493QCX
Typ matrycy VA
Przekątna matrycy 49” (124,5 cm)
Zakrzywienie matrycy 1800R
Format ekranu 32:9
Rozdzielczość 5120 x 1440 px 3840 x 1080 px
Odświeżanie obrazu 165 Hz 144 Hz
Czas reakcji panelu 1 ms MPRT
Standard HDR VESA DisplayHDR 400
Technologia synchronizacji obrazu AMD FreeSync Premium Pro
Kąty widzenia 178° w poziomie i w pionie
Złącza wideo 2x HDMI 2.0

2x DisplayPort 1.4

2x HDMI 2.0

2x DisplayPort 1.4

2x USB-C (DP Alt Mode + 65 W Power Delivery)

Dodatkowe funkcje – Montaż VESA 100 x 100

– 3-portowy hub USB 3.2 Gen 1

– FlickerFree

– LowBlueLight

Gwarancja:

Wszystkie modele monitorów AOC objęte są 3-letnią gwarancją producenta.

Więcej informacji: