Transcend

Nowy ekonomiczny dysk SSD 3D TLC od TRANSCEND

Firma TRANSCEND wprowadza do oferty przemysłowych dysków SSD model SSD450K oparty na kościach 3D NAND TLC.

2,5-calowy dysk SSD450K wykorzystuje interfejs Serial ATA 6 Gb/s. Zastosowana technologia przestrzennego rozmieszczania komórek pamięci 3D NAND TLC pozwoliła na zwiększenie pojemności nośników przy zachowaniu wydajności rozwiązań opartych na MLC. Maksymalna szybkość odczytu danych wynosi 550 MB/s, a zapisu – 520 MB/s.

W dysku SSD450K zostały zastosowane rozwiązania pozwalające na optymalizację korzystania z nośnika oraz jego ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. Przykładem może być IPS (Intelligent Power Shield), dzięki któremu specjalne kondensatory zapewniają energię do przeniesienia danych z cache DDR3 DRAM na pamięć NAND flash w razie nagłego odcięcia zasilania.

TRANSCEND SSD Scope

Dedykowana aplikacja TRANSCEND SSD Scope Pro umożliwia monitorowanie stanu zużycia dysku i jego pracy poprzez odczyty parametrów S.M.A.R.T., sprawdzenie aktualnych szybkości odczytu i zapisu oraz wymuszenie aktywacji funkcji TRIM. Parametry pracy dysku można monitorować również zdalnie.

Dodatkowo oprogramowanie pozwala na proste sklonowanie dotychczasowego dysku systemowego, bezpieczne wymazanie danych oraz łatwą aktualizację firmware’u.

Gwarancja i cena

Sugerowana cena detaliczna dysku TRANSCEND SSD450K w wersji 64GB wynosi 169 PLN, w wersji 128 GB – 259 PLN, a w wersji 256 GB – 459 PLN.

Dyski będą wkrótce dostępne w sprzedaży w Polsce.

Produkty objęte są trzyletnią gwarancją producenta.

Specyfikacja:

Dysk TRANSCEND SSD450K
Format 2,5”
Interfejs SATA III 6 Gb/s
Cache

DDR3 DRAM

Dostępne warianty pojemnościowe 64 GB 128 GB 256 GB
Typ pamięci TLC 3D NAND Flash
Temperatura pracy dysku 0°C – 70°C
Maksymalna prędkość sekwencyjnego odczytu danych* 390 MB/s 550 MB/s 550 MB/s
Maksymalna prędkość sekwencyjnego zapisu danych*  200 MB/s 400 MB/s 520 MB/s
Odczyt danych losowych* 120 MB/s 200 MB/s 300 MB/s
Zapis danych losowych* 100 MB/s 180 MB/s 350 MB/s
Odczyt próbki 4K* 35 000 55 000 85 000
Zapis próbki 4K* 55 000 70 000 85 000
Parametr TBW 40 TB 80 TB 160 TB
Wspierane technologie DEVSLP, Advanced Garbage Collection, Advanced Global Wear Leveling, Block Management, SLC caching, Intelligent Power Shield, S.M.A.R.T., AES Encryption
Dodatkowe oprogramowanie TRANSCEND SSD Scope Pro
Korekcja błędów ECC LDPC
Wytrzymałość (MTBF) 1 000 000 h
Gwarancja 3 lata

* Transfery mogą różnić się w zależności od zastosowanego sprzętu oraz oprogramowania.